Begin eerst onderaan met het schranken van aanmaakhout in twee laagjes, daartussen leg je twee aanmaakblokjes (lucifers) leg vervolgens de brandblokken daarboven. Steek de aanmaakblokjes aan en zet uw deur op een kiertje zodat er voldoende lucht kan aangezogen worden. Eens het hout goed aan het branden kan je de deur of venster van uw haard sluiten.
Welk hout gebruik ik het best?
Eik:
- Sterke en harde houtsoort.
- Traag brandend met weinig rook.
- Warme vlam.
- Moet 2 tot 3 jaar drogen om de tannines uit het hout te krijgen.
- Heeft levendige knetterende vlammen.
Es:
- Ideaal voor de openhaard.
- Taai en hard elastisch hout.
- Brand traag en geeft goede warmte af.
- Mooi vlammenspel.
- Zeer geschikt voor grotere haarden.
Berk:
- Uitstekend brandhout.
- Zeer schone ontbranding waar weinig zuurstof voor nodig is.
- Hoog warmtevermogen.
- De witte schors heeft de eigenschap dat het zeer makkelijk ontbrandt.
- Ideaal voor speksteenkachels.
Harde briketten of zachte briketten?
Zachte briketten
Ruf of ronde briketten zijn briketten voor de mensen die veel warmte willen krijgen, maar niet lang willen stoken. Deze branden dan ook minder lang dan pini-kay briketten. Ruf en ronde briketten zijn dan ook vervaardigd uit zachte houtsoorten, onder andere: berk, populier, elzenhout.
Harde briketten
Pini-kay briketten zijn briketten die u kunt gebruiken wanneer u van plan bent lang te stoken. Ze geven veel warmte af en branden lang. Deze briketten hebben een gat in het midden en geven hierdoor naast de warmte ook nog een zeer mooie vlam. Pini-kay briketten zijn dan ook vervaardigd uit harde houtsoorten onder andere: eik, beuk; es.
Waarom aanmaakhout gebruiken?
Met wat aanmaakhout krijgt u uw haardvuur meteen aan de praat. Zo kan u nog sneller en efficiënter genieten van de warmte tijdens de koude winterdagen. Het aanmaakhout is dan ook volledig gedroogd waardoor u meteen een heldere vlam in uw haardvuur krijgt. Aanmaakhout is dan ook ideaal voor het aansteken van uw open hhard, houtkachel of uw barbecue.